HOC OPLEIDING & TRAINING
Bolwerk 2 | 9471 AT | Zuidlaren
Telefoon: 050 - 409 2663
E-mail: info@hoctraining.nl
Home     Nieuws     Aansprakelijk voor ongeval met hoogwerker
Offerte aanvragen Aanmelden Informatie aanvragen

Aansprakelijk voor ongeval met hoogwerker

De twee bedrijven die betrokken waren bij het arbeidsongeval met een hoogwerker in Zaltbommel, hebben hun aansprakelijkheid erkend. Bij het ongeval kwamen twee mannen om het leven, een derde raakte zwaargewond. De Inspectie SZW onderzocht het ongeval.

Het drama met de hoogwerker in Zaltbommel vond plaats op 3 mei 2016. Het bakje van de hoogwerker waarin de drie mannen aan het werk waren schoot plotseling los van de uitgeschoven telescooparm van de hoogwerker. De drie mannen maakten een vrije val van zo’n 15 meter.

Afspraken over afwikkeling financiële schade

De Eindhovense Advocaat Coen Verberne is “heel blij” dat de twee bedrijven hun aansprakelijkheid hebben erkend. Verberne verdedigt de belangen van de enige overlevende van het arbeidsongeval, een man uit het Brabantse Someren. Volgens de advocaat staat nu niets het maken van afspraken over afwikkeling van de financiële schade meer in de weg. Hij hoopt voor zijn cliënt een regeling te treffen waardoor hij in de toekomst weer aan het werk kan. Die is nu nog altijd aan het revalideren.

Vanuit hoogwerker spandoek ophangen

De drie mannen werkten voor Wijnen Bouw in Someren en het bedrijf M. van Herwijnen uit het Gelderse Kerkdriel. Die laatste is eigenaar van de hoogwerker. Zij waren destijds aan het werk bij een hotel aan de snelweg A2 bij Zaltbommel. Dit hotel werd omgebouwd tot een Van der Valk-vestiging. Op een gegeven moment wilden de drie vanuit de bak van een verreiker een spandoek ophangen aan de gevel van het gebouw. De bak hing aan de uitgeschoven telescooparm van de hoogwerker toen die naar beneden viel.

Inspectie SZW: het nodige mis met verreiker

De Inspectie SZW heeft het arbeidsgeval onderzocht. De inspectie concludeerde in haar onderzoeksrapport dat er het nodige mankeerde aan de verreiker van waaruit de mannen hun werk deden. Zo ontbrak het mechanisme voor handmatige beveiliging dat op de machine had moeten zitten. Dat lag los in een gereedschapskist. De ketting om de beveiliging te bevestigen, was gebroken. In een eerder stadium was het apparaat wegens dit soort technische gebreken afgekeurd. Sindsdien was het niet herkeurd. Ook constateert de inspectie dat de hoogwerker verkeerd is gebruikt. De machine was ingehuurd inclusief machinist. Die hield zich niet aan de geldende procedures.

Bron: https://arbo-online.nl/aansprakelijkheid-erkend-in-zaltbommel/

Referenties

Royal Christmas
MF uitzendbureau Veendam
Randstad Uitzendbureau BV
Kisuma Chemicals BV
Bollegraaf Recycling Machinery
tempo-team inhouse services
Impact
Aannemers bedrijf Lamein B.V.
 
Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Google+

Youtube

Pinterest
Heeft u vragen? Bel ons gerust
050 - 4092663
Of stuur een e-mail

Facebook

Twitter

Linkedin
HOC Opleidingen - Gecertificeerd opleider Transport en Logistiek
HOC Opleiding en Training opereert in heel Nederland:
Noord Holland, Overijssel, Groningen, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Drenthe, Noord Brabant, Flevoland, Gelderland, Friesland en Utrecht