HOC OPLEIDING & TRAINING
Bolwerk 2 | 9471 AT | Zuidlaren
Telefoon: 050 - 409 2663
E-mail: info@hoctraining.nl
Home     Nieuws     Hijsexperts buigen zich over maatregelen tegen kraanongevallen
Offerte aanvragen Aanmelden Informatie aanvragen

Hijsexperts buigen zich over maatregelen tegen kraanongevallen

Hoe kunnen hijsongelukken voorkomen worden? Over die vraag buigen deskundigen zich binnenkort tijdens een nog in te plannen expertsessie. Aanleiding is het dodelijk ongeval vorig jaar in Den Haag waar het oude ministeriegebouw van VROM een opknapbeurt krijgt.

De analyse is helder. Het ongeluk in Den Haag vorig jaar had voorkomen kunnen worden als er een deskundige hijsbegeleider was ingezet. Die liep wel rond op de bouwplaats, maar was op het moment van het drama elders aan het werk.

FNV Bouw, maar ook andere vakbonden dringen aan op een bij wet verplichte gecertificeerde hijsbegeleider. De vakbond riep werkgeversorganisatie Bouwend Nederland deze week op zich bij die oproep aan te sluiten. Bouwend Nederland wil echter eerst de koppen bij elkaar steken.

“Met diverse betrokken partijen zijn we drukdoende om op heel korte termijn een expertsessie af te spreken, waar mogelijke oplossingen en acties besproken worden”, reageert een woordvoerder van Bouwend Nederland.

Hij benadrukt dat Bouwend Nederland samen met werknemers en andere brancheverenigingen snel verbeteringen wil bereiken. “Wij vinden veiligheid heel belangrijk.”
 

Cultuurprobleem

In Cobouw verklaarden verschillende deskundigen dat de hijsbegeleider nu vaak niet voor vol wordt aangezien. Kraanmachinisten klagen al langer over onwetende aanpikkelateurs zoals hijsbegeleiders in het veld worden genoemd.

De hijsklus afblazen als het gevaarlijk dreigt te worden, durven de meeste kraanmachinisten niet, afgaande op verschillende verklaringen in Cobouw.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de kraanmachinist die betrokken was bij het dodelijk ongeval in Den Haag dood door schuld ten laste kan worden gelegd.

Referenties

tempo-team inhouse services
MF uitzendbureau Veendam
Aannemers bedrijf Lamein B.V.
Royal Christmas
Impact
Kisuma Chemicals BV
Bollegraaf Recycling Machinery
Randstad Uitzendbureau BV
 
Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Google+

Youtube

Pinterest
Heeft u vragen? Bel ons gerust
050 - 4092663
Of stuur een e-mail

Facebook

Twitter

Linkedin
HOC Opleidingen - Gecertificeerd opleider Transport en Logistiek
HOC Opleiding en Training opereert in heel Nederland:
Noord Holland, Overijssel, Groningen, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Drenthe, Noord Brabant, Flevoland, Gelderland, Friesland en Utrecht