HOC OPLEIDING & TRAINING
Bolwerk 2 | 9471 AT | Zuidlaren
Telefoon: 050 - 409 2663
E-mail: info@hoctraining.nl
Home     Nieuws     Voorleesexamens VCA worden niet vollledig voorgelezen !
Offerte aanvragen Aanmelden Informatie aanvragen

Voorleesexamens VCA worden niet vollledig voorgelezen !


Sinds 1 september 2017 zijn er nieuwe examens voor de VCA. Personen die moeilijk lezen kunnen net als voorheen een voorleesexamen aanvragen. Wat blijkt: alle vragen worden voorgelezen, maar niet alle antwoorden ! In het proefexamen dat via VCA Infra beschikbaar is wordt bij 7 van de 40 vragen het antwoord niet voorgelezen. Dat is 17,5 %, wat betekent dat slagen een bijna onmogelijke opgave is als je niet of slecht  kunt lezen. In Nederland zijn 1.3 miljoen mensen laaggeletterd, er zijn vele vacatures waar je een VCA-diploma voor moet hebben die in ieder geval niet opgevuld kunnen worden door laaggeletterden.

Nadat een medewerker van HOC hiervan op de hoogte werd gebracht door een deelnemer aan het examen, is via het examenbureau een klacht ingediend bij VCA Infa, de beheerder van de VCA-examens. Het volgende antwoord kwam hier op:
 
Volgens VCA Infra is het zo dat in ieder geval de antwoorden uit een meerkeuzevraag met 3 mogelijke antwoorden wél voorgelezen zouden moeten worden. Maar bij enkele nieuwe vraagvormen (sleepvragen, matrixvragen, pull down vragen) kunnen om technische redenen de antwoorden niet voorgelezen worden. Wel de vraagstelling. VCA Infra kan hierin niets betekenen. Het is een gevolg van het invoeren van de nieuwe vraagvormen in combinatie met het gebruik van Readspeaker. Gelukkig is het aantal vragen met die nieuwe vraagvormen beperkt in een B-VCA examen.

Het is een duidelijk antwoord, maar niet bevredigend.

Een veel gehoord argument is dat werknemers van een VCA-gecertificeerd bedrijf een redelijke leesvaardigheid moeten hebben. Maar wat als je ingehuurd wordt door een VCA-gecertificeerd bedrijf als schoonmaker, opruimer o.i.d. ? De kennis van het VCA is er doorgaans wel. Laaggeletterden onthouden vaak goed wat er is gezegd, omdat ze het niet na kunnen lezen.  Bij HOC is de ervaring met laaggeletterden dat ze de stof vaak goed beheersen, maar de manier van vragen niet begrijpen.

Vanuit de overheid wordt er veel aandacht besteed aan laaggeletterdheid.

 

De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) heeft een enquete uitgeschreven:

Examen doen moeilijk? Vul de enquête in!

Sommige mensen hebben moeite met het examen B-VCA. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed met een computer overweg kunnen, of last hebben van faalangst. We willen graag meer weten over dit probleem. Kunt u ons hiermee helpen? Vul dan onze enquête in! 


 

Referenties

Aannemers bedrijf Lamein B.V.
Impact
MF uitzendbureau Veendam
Randstad Uitzendbureau BV
tempo-team inhouse services
Bollegraaf Recycling Machinery
Royal Christmas
Kisuma Chemicals BV
 
Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Google+

Youtube

Pinterest
Heeft u vragen? Bel ons gerust
050 - 4092663
Of stuur een e-mail

Facebook

Twitter

Linkedin
HOC Opleidingen - Gecertificeerd opleider Transport en Logistiek
HOC Opleiding en Training opereert in heel Nederland:
Noord Holland, Overijssel, Groningen, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Drenthe, Noord Brabant, Flevoland, Gelderland, Friesland en Utrecht