HOC OPLEIDING & TRAINING
Bolwerk 2 | 9471 AT | Zuidlaren
Telefoon: 050 - 409 2663
E-mail: info@hoctraining.nl
Home     Opleiding     Code95 opleidingen en cursussen
Offerte aanvragen Aanmelden Informatie aanvragen

Code 95 Cursus

Behoud vakbekwaamheid Code 95

Om beroepschauffeur te blijven, zijn vrachtwagenchauffeurs verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Wie voor september 2009 in het bezit was van een rijbewijs C, heeft voor de eerste 35 uur nascholing zeven jaar de tijd. Daarna moet in vijf jaar tijd steeds 35 uur nascholing gevolgd worden om de vakbekwaamheid te verlengen. Voor de eerste periode hebben chauffeurs dus tot 2016 de tijd, daarna tot 2021, 2026, enzovoort. de code 95 is dus veplicht voor vrachtwagenchauffeurs.

De nascholing moet bestaan uit cursussen die door CCV gecertificeerd zijn.

Iedere chauffeur kan zelf een keuze maken uit de door CCV gecertificeerde nascholingscursussen. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing een chauffeur minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen.
 

Code 95 check, welke nascholing heb ik tot nu toe gevolgd?

Op mijn.cbr.nl kunnen chauffeur bekijken welke nascholingsuren zij hebben behaald voor de Code 95. Voor de bescherming van de privacy kunnen chauffeurs alleen zelf inloggen met de DigiD.
 

Code 95 verlopen

Stel dat het een chauffeur niet lukt om aan de verplichte nascholing te voldoen. Dit heeft als gevolg dat zijn code 95 (vakbekwaamheid) verloopt en hij zijn vak niet meer mag uitoefenen. Als hij daarna besluit zijn oude vak weer op te pakken, dan moet hij die vakbekwaamheid weer vernieuwen. Dit doet de chauffeur door 35 uur nascholing te volgen. Nadat hij deze 35 uur gevolgd heeft, én hij de code 95 op zijn rijbewijs heeft, mag hij weer beroepsmatig rijden.
 

Code 95 vrijstelling in Nederland

Actuele informatie over vrijstellingen vindt u op de site van de Inspectie Leefomgeving en Transport, klik hier.
 

Code 95 vrachtwagen én bus?

Een chauffeur die zowel voor de vrachtauto als de bus vakbekwaam is, hoeft slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.

 

Kies de juiste code 95 opleidingen

Bij veel opleidingen kunt u uren voor de code95 laten registreren, er is een ruime keuze. Kijk welke cursussen sowieso de komende periode gevolgd moeten worden en check de code 95 geldigheid. U kunt hierbij denken aan code 95 VCA, code 95 Heftruck en ADR.
 

Gecertificeerde opleidingen voor de Code 95 in Drenthe en Groningen

Container Afzetsystemen
Chauffeur betonmixer
Hoogwerker cursus
Verreiker cursus
Bijscholing TCVT
Veilig werken langs de weg
  Ondergrondse afvalcontainers
Bedrijfshulpverlening
Bijscholing BHV Aanslaan van lasten
Autolaadkraan hijsen
Gezonde leefstijl voor chauffeurs
  Heftruck opleiding
Chauffeursdag
Ladingzekeren
Digitale Tachograaf
EHBO voor chauffeurs 

Offerte aanvragen Aanmelden Informatie aanvragen

Referenties

Bollegraaf Recycling Machinery
Impact
Kisuma Chemicals BV
Aannemers bedrijf Lamein B.V.
tempo-team inhouse services
Randstad Uitzendbureau BV
MF uitzendbureau Veendam
Royal Christmas
Veel gestelde vragen:
Meer nascholing code95 gevolgd dan nodig?

Als u meer nascholingsuren heeft gevolgd dan de verplichte 35 uur, vervallen deze extra uren. U kunt deze extra uren niet opsparen voor een volgende nascholingsperiode.

Wilt u weten hoeveel nascholing code95 u heeft gevolgd?

Log in met uw DigiD op mijn.cbr.nl en kijk onder het tabblad resultaten. Scrol vervolgens naar beneden om het hele overzicht te bekijken. Heeft u geen DigiD? Vraag dan een overzicht van uw gevolgde nascholingsuren op via het CBR.

Wanneer kan ik beginnen met het volgen van nascholingscursussen voor de volgende periode ?

Vanaf de onderstaande data kunt u beginnen met het volgen van nascholingscursussen voor de volgende nascholingsperiode: Als u voor 10 september 2008 al een rijbewijs D had of voor 10 september 2009 een rijbewijs C had, en als code 95 al op uw rijbewijs staat, kunt vanaf 10 september 2015 (D)/ 10 september 2016 (C) weer nascholing gaan volgen. Als u uw rijbewijs D ná 10 september 2008 heeft gehaald of uw rijbewijs C ná 10 september 2009, en als code 95 al op uw rijbewijs staat, kunt u beginnen met nascholing vanaf de einddatum van de code 95 op uw rijbewijs min 5 jaar. Als u rijbewijs C en D heeft met verschillende einddata code 95, hanteer dan de dichtstbijzijnde einddatum min 5 jaar.

Heb ik een Eigen verklaring nodig als ik mijn code 95 op mijn rijbewijs laat zetten?

Als u uw rijbewijs ook gaat verlengen, dan heeft u een Eigen verklaring nodig. Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u géén Eigen verklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan.(bron: CBR)

Bestaat de 12 uurs vrijstelling nou wel of niet?

Er waren twee vrijstellingen waarbij de 12 uur rijtijd van toepassing is. De eerste was een nationale vrijstelling waarbij de chauffeur niet meer dan 12 uur rijtijd had per week. Deze was overgenomen van het Nederlandse chauffeursdiploma. Deze vrijstelling is vervallen per 1 juli 2015. Wel bestaat de Europese vrijstelling waarbij twee voorwaarden van toepassing zijn. Ten eerste moet de chauffeur de goederen die hij vervoerd nodig hebben voor uitvoering van zijn werkzaamheden en ten tweede mag het rijden niet de hoofdactiviteit zijn. In Nederland wordt hierop gehandhaafd met maximaal 12 uur rijtijd per week per chauffeur. De meest actuele informatie hierover vindt u bij Inspectie Leefomgeving en Transport www.ilent.nl.

Code 95, wat is dat ?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

Wat zijn de code95 nascholing kosten ?

Per dag van 7 uur zijn de registratiekosten bij het CBR € 20,00. De cursuskosten zijn afhankelijk van de cursussen die gevolgd worden.

Waar kan ik mijn code 95 op het rijbewijs laten zetten ?

Dit kan op het gemeentehuis, u kunt uw rijbewijs verlengen of vervangen. Is uw rijbewijs nog een tijdje geldig dan kunt u kiezen voor vervangen. U hoeft dan niet de geschikheidseisen te overleggen.

 
Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Google+

Youtube

Pinterest
Heeft u vragen? Bel ons gerust
050 - 4092663
Of stuur een e-mail

Facebook

Twitter

Linkedin
HOC Opleidingen - Gecertificeerd opleider Transport en Logistiek
HOC Opleiding en Training opereert in heel Nederland:
Noord Holland, Overijssel, Groningen, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Drenthe, Noord Brabant, Flevoland, Gelderland, Friesland en Utrecht